Sunday, December 16, 2007

Primii paşi 1.0

Am început să mă interesez de Linux aproximativ de acum un an, când am început să citesc anumite articole legate de distribuţii şi programe de administrare a ferestrelor, şi încet-încet am avut "curajul" să instalez şi o distribuţie. Motivaţia a fost relativ simplă: acum un an a trebuit să activez din nou Windows XP pentru că mi s-a stricat placa video... Dar nu am reuşit, pentru că un mesaj de eroare îmi spunea că am depăşit deja numărul de activări permis... Cum nu eram la curent cu un astfel de număr maxim de activări, am sunat la Microsoft România pentru detalii. Operatorul m-a informat politicos că este adevărat, există un număr maxim de activări pe care l-am depăşit şi că sistemul nu mai poate fi activat. La întrebarea mea candidă: "Şi acum eu ce fac?" mi s-a răspuns la fel de calm că trebuie să am o nouă licenţă, adică să mai cumpăr o dată XP pentru activare. Bineînţeles că această soluţie nu mi-a surâs deloc, drept pentru care am căutat alternative.
Dintre alternative, cea mai bună mi s-a părut Linux... Gratis, hmmm... Oare de ce? Nu e bun? Am citit multe articole generale despre Linux şi am aflat că există distribuţii, adică mai multe forme de prezentare sau?? Nebuloasa nu a fost clarificată nici atunci când în ecuaţie au apărut şi denumiri ciudate ca Gnome, Kde, Xfce, Fluxbox, IceWM, kernel, dual-boot, repository, compile from source şi alte asemenea. Recunosc că trebuie să ai puţină răbdare până te familiarizezi puţin cu terminologia, dar încet-încet lucrurile se limpezesc...
Am găsit un site care te ajută să identifici distribuţia potrivită http://polishlinux.org/choose/quiz/şi ... Fiind începător, am selectat anumite opţiuni de bază şi am fost prezentat cu 4 "distros", adică distribuţii: Ubuntu, Mandriva, OpenSuse şi Mepis. Nu am ştiut prea bine ce să aleg, aşa că încercat prima dată Mandriva. Am descărcat imaginea iso, am copiat pe un CD-RW şi am schimbat setările din bios ca să se iniţializeze sistemul de pe CD. Prima eroare, ceva legat de check-sum, eroare, restart, eroare, restart... Deci ceva nu merge... Hm... google... search... Aflu că mesajul de eroare apare atunci când sunt probleme cu imaginea copiată pe CD şi cum se verifică "check sum", adică suma de verificare. Cu un program de pe Internet am rezolvat şi această problemă şi am aflat că într-adevăr dintr-un motiv sau altul fişierul descărcat nu era 100% corect... Soluţia: descărcare, copiere pe Cd, repetare procedură... Între timp cu ajutorul unui prieten am instalat Windows XP din nou... Şi după iniţializare, am fost pus în faţa unei interfeţe grafie curate, plăcute (Mandriva 2006). Am intrat prin meniuri, prin setările de sistem, am văzut că mă tot întreabă de o rădăcină "root", dar cum nu am ştiut ce este asta, am trecut mai departe. Am văzut că aveam instalat Firefox 1.5, cum pe XP aveam deja versiunea 2.0, am decis să instalez noua versiune a browserului... Norocul meu a fost că mă conectectez la RDS prin router, drept pentru care am putut să mă conectez la internet. Am intrat pe pagina de la Firefox, am căutat Linux şi am descărcat un fişier cu extensia tar.gz. Toate bune şi frumoase. După bunul obicei, prima dată vreau să dezinstalez Firefox, versiunea veche. După lectură pe Internet, aflu de posibilitatea de dezinstalare, fac această operaţiune şi încerc să instalez Firefox. Apoi am dat click, dublu-click, triplu-click pe fişeirul descărcat, dar nu se intâmpla nimic din ce doream... Am reuşit să dezarhivez fişierul, mai departe nu am reuşit să merg. Rulând o versiune Live, am crezut că aceasta este cauza pentru care nu pot instala, drept care am apăsat pe butonul "install". Din păcate, până la urmă am şters toată partiţia anterioară cu XP şi a trebuit să instalez din nou sistemul Windows. Recunosc că nu mi-am făcut temele şi că nu m-am informat suficient cu privire la partiţionare. Am intrat din nou în Windows, am instalat o versiune de Partition Magic şi am făcut 2 partiţii suplimentare: una de tip ext2 şi una de tip swap de aceeaşi mărime cu memoria RAM (în cazul meu 512 RAM), deşi am citit că raportul poate fi de 1,5 X memorie RAM, harddiscul meu este cam limitat (numai 40 Gb) şi cu Windows + programe, muzică, jocuri, filme nu rămâne prea mult spaţiu liber şi pentru altceva.
După partiţionare am iniţializat din nou sistemul de pe LIVECD, am indicat unde să se instaleze sistemul Linux şi după ceva bâjbâială am reuşit să am primul meu sistem Linux instalat. Repet, trebuie răbdare şi lectură înainte de a face paşii aceştia de unul singur. Faceţi întotdeauna o copie de siguranţă a tuturor datelor importante de pe disc înainte de astfel de operaţiuni. De atunci am instalat peste 10 distribuţii diferite şi niciodată nu s-a întâmplat să am probleme cu partiţionarea cu ajutorul instrumentelor din Linux (Gparted sau alte programe de partiţionare).
După reinstalare am putut selecta din meniul de iniţializare sistemul de operare dorit (Windows sau Mandriva - Mandriva era selectarea implicită, deci directa se iniţializa sistemul în Linux). Primul lucru pe care am dorit să îl fac a fost să schimb ordinea de iniţializare a sistemelor, adică să se intre automat în Windows, lucru foarte simplu de făcut cu ajutorul meniului special grafic. Se poate seta intervalul de timp în care se mai poate face o selecţie la pornire şi ordinea de iniţializare. Apoi m-am mai jucat puţin prin meniuni, am deschis programele instalate, m-am uitat prin meniurile de setare din panoul de control. Am fost plăcut surprins de Mandriva, de interfaţa grafică. Pentru că în meseria mea am nevoie să redactez texte în limba română cu diacritice, în germană şi engleză, am dorit să am la dispoziţie în bara inferioară (la fel ca în Windows) posibilitatea de a alege simplu şi rapid tastatura necesară. Din păcate însă, aşa cum am aflat apoi dintr-un forum, era o problemă cunoscută, un "bug" care se putea repara destul de simplu prin editarea manuală a unui fişier text de configurare, sincer un lucru nu prea prietenos cu utilizatorul. Dar după editare schimbarea tastaturii a funcţionat fără probleme, această problemă a fost apoi înlăturată în versiunea ulterioară 2007.1 Spring. În rest sistemul funcţiona rapid, cam cu aceeaşi viteză ca şi WinXP, interfaţă grafică plăcută, panou de control funcţional şi practic, am avut ceva probleme cu instalarea unor programe (altele decât cele din programul de management al pachetelor rpm, mai ales dacă nu erau de găsit în formatul .rpm) , am fost în general surprins plăcut de experienţa oferită de Mandriva 2006. Pentru primul pas în lumea Linux eram destul de mulţumit, dar am decis să testez şi altceva.
Un lucru important şi poate bulversant la început este multitudinea de distribuţii din care este destul de dificil de ales la început. Din acest motiv este recomandabil să se testeze mai multe distribuţii, de preferat cele mai cunoscute (Distrowatch.com poate fi un punct de pornire, deşi sistemul de clasificare nu este neapărat literă de lege, dă totuşi o impresie generală despre gradul de popularitate a unei distribuţie. În continuare m-am mai informat despre diferite distribuţii şi am decis să testez şi altceva decât Mandriva...