Sunday, April 18, 2010

Cum se sparge parola de administrator din windows

In tutorialul de astazi o sa invatam cum se poate reseta, schimba sau sterge parola de administrator cu care ne logam pe windows in cazul in care nu mai stim parola veche sau am uitat-o. Practic in cazul in care aveti un Windows cu parola o sa puteti sa il “spargeti” foarte usor. In cazul in care am dori doar sa salvam anumite fisiere de pe partitia C dar nu mai stim parola de logare putem boota cu un Linux Live CD, montam partitia C ce contine sistemul de operare, navigam in folderul “Documents and Settings” apoi in folderul cu numele userului apoi in folderul “Desktop” in cazul in care fisierele ce dorim sa le salvam sunt pe Desktop si le mutam sau copiem cu click dreapta pe fisier, alegem copy si pastam pe o alta partitie. Insa ce ne facem in cazul in care nu dorim sa reinstalam Windowsul din cauza parolei uitate sau avem un soft mai delicat in care avem o baza de date sau pur si simplu dorim sa executam un soft ce ruleaza doar pe Windows? Evident va trebui sa facem ceva sa scapam de parola ce ni se cere atunci cand pornim PC-ul. Unii ar spune: nimic mai simplu, reinstalam windowsul. Pentru ca Windows este un sistem de operare foarte “sigur” care protejeaza (de nu mai poate) userii ne va fi foarte usor sa trecem de protectia oricarui Windows in cazul in care partitia cu sistemul de operare nu este criptata, si cum stim ca o criptare a unei intregi partitii de windows dureaza o vesnicie ma indoiesc ca cineva a avut rabdarea sa stea pana se cripteaza o intreaga partitie (C), nu ca ar fi ceva rau sa aveti rabdarea necesara sau ca nu s-ar merita, din contra daca aveti partitia criptata nu va trebui sa va faceti griji si acest tutorial nu prea va va fi de folos in situatia in care partitia cu sistemul de operare este criptata. revenind la ce am spus mai sus este foarte usor de a trecer de  acesta “protectie” a Windows-ului cu ajutorul…ati ghicit, Linuxului !!! Linuxul cel mai bun prieten al omului ne va fi foarte util, mai exact este vorba de o distributie Linux numita Slax ce are nici mai mult nici mai putin de 160MB. Va trebui sa ardem un CD bootabil cu aceasta imagine ISO, sa il punem in unitate si sa bootam cu el pe calculatorul caruia vrem sa ii “spargem” protectia. intram in modul Live CD al acestei distributii si de aici pasii sunt simpli, in mare va trebui sa montati partitia ce contine sistemul de operare, apoi sa deschideti un terminal si sa dati urmatoarele comenzi:
cd /mnt/hda1(in cazul meu)/WINDOWS/system32/config
apasam Enter, aceasta comanda ne va ajuta sa ajungem un folderul “config” din “system32″, odata ajunsi in acest folder dam urmatoarea comanda:
ls
aceasta va lista toate fisierle ce se afla in directorul “config”
verificam cu privirea daca in fisierele listate se gaseste un fisier cu denumirea: SAM*
daca acesta exista trecem la urmatoarea comanda:
chntpw -l SAM
dam enter si ne va fi afisat un “tabel” in mod text in care vor fi listati userii ce au cont pe Windowsul respectiv, ce privilegii au, daca un user are parola si care din ei etc
presupunand ca noi pur si simplu am uitat parola dar stim numele de user vom trece la urmatoarea comanda:
chntpw -u "Ady" SAM
iarasi apasam Enter, eu am pus Ady pentru ca acesta este numele meu de user caruia am uitat parola, voi inlocuiti “Ady” cu numele vostru de user, atentie username-ul trebuie scris in ghilimele exact ca in comanda de mai sus, voi schimbati doar ce e intre ghilimele cu numele userului vostru.
acum ne vor fi afisate cateva optiuni printre care 3 cele mai importante:
1. Clear user password
2. Edit user password
3. Promote user

daca dorim sa dezactivam ca windowsul sa nu mai ceara parola la pornire pentru userul Ady si tot odata sa o stergem apasam tasta 1 si dam enter, daca dorim sa schimbam parola unui user (fara a o sti pe cea veche) apasam tasta 2 (nu va recomand aceasta metoda, nu a functionat la mine, eventual alegeti optiunea 1 si apoi puteti pune o alta parola in momentul in care o sa fiti in windows), daca Windowsul respectiv are mai multe conturi facute si dorim ca un anume user sa aiba drepturi de administrator fara a sti vre-o parola apasam tasta 3, dupa ce am apasat una din tastele 1, 2, sau 3 dam Enter.
Dam restart si asta ar fi tot, aveti grija si nu va jucati cu astfel de lucruri pentru ca se constituie infractiune violarea intimitatii unei persoane fara acordul acesteia si riscati puscaria, sa stiti ca nu glumesc deloc, folositi aceste informatii doar in scopuri particulare si personale, Videotutorial.ro nu isi asuma nici un fel de raspundere aspura faptelor savarsite de dumneavoastra, acesta tutorial este pur informativ si are scop educativ. Sursa: http://www.videotutorial.ro